Як правильно харчуватися мамі, що годує?

Як правильно харчуватися мамі, що годує?

07.12.2018

Харчування годуючої жінки має бути повноцінним, збалансованим і безпечним для малюка. Представляємо вам таблицю продуктів, в кожному з яких кладова натуральних і корисних речовин.

Список продуктів Опис
1 Вівсяна каша Натуральні вівсяні пластівці містять вітаміни А, В1, В2, В5, С, Е, К і мікроелементи: кальцій, магній, марганець, мідь, калій, натрій, нікель, йод, сіру, фосфор, фтор, цинк, залізо – всі ці речовини необхідні для правильного розвитку і росту малюка. Підвищений вміст клітковини допомагає роботі шлунково-кишкового тракту.
2 Яловичина Яловичина вважається найбільш безпечним м’ясним продуктом, вона менш жирна, ніж інші сорти м’яса. Вводити яловичину в меню годуючої мами необхідно поступово і обережно, не раніше ніж через 10 днів після пологів. Почніть з 50 г, поступово збільшуючи порцію до 120-140 м. Вживайте яловичину в вареному, тушкованому і запеченому вигляді, після ретельної термічної обробки
3 Йогурт Йогурт містить в своєму складі кальцій, який допомагає розвиватися кістковій системі, нормалізує роботу серцево-судинної і нервової системи. Також присутні пробіотики, які допоможуть правильно працювати травній системі мами і малюка. Даний продукт багатий білком, який допоможе організму засвоїти вуглеводи і жири. Вибираючи йогурт, віддавайте перевагу натуральному, без консервантів, підсилювачів смаку і барвників. Термін придатності повинен бути не більше 7 діб.
4 Перепелині яйця Це гіпоалергенний дієтичний продукт, який добре і легко засвоюється. До складу яєць входять вітаміни групи В (В1, В2, В4, В5, В12), фолієва кислота, які сприяють стабілізації гормонального фону жінок після пологів; підвищенню опірності до вірусів; профілактиці відставання в розумовому розвитку у дітей.
Вирішивши додати в своє меню перепелині яйця, пам’ятайте, що перша порція повинна містити спочатку тільки білок. При відсутності алергічної реакції і травних розладів через кілька днів додайте в раціон половину жовтка. На добу можна з’їдати 1-2 шт. При цьому в тиждень не варто вживати більше 8-9 шт.
5 Цільнозерновий хліб Це хліб, який при грудному вигодовуванні додасть сил, здоров’я і енергії. Він багатий фолієвою кислотою, залізом, клітковиною. Такий хліб мамі, що годує можна вживати з перших днів життя дитини. Разова порція – 2-3 шматочки (50-60 г), добова – не більше 5 шматочків (близько 100 г).
6 Коричневий рис У коричневого рису зберігається висівкова оболонка, яка містить йод, селен, фосфор, магній, калій, хром, кальцій, залізо, марганець, кремній, мідь, фтор, цинк, натрій. Присутні в зернах і вітаміни групи В, клітковина, органічні кислоти, вуглеводи. Коричневий рис містить велику кількість корисних вуглеводів, які швидко насичують організм, при цьому не призводять до появи зайвої ваги.
7 Вода Це джерело життя, запорука нашого здоров’я і здоров’я наших дітей. Вода незамінна в раціоні годуючої мами. Вода допоможе відновити енергію і водно-сольовий баланс організму, поліпшить стан шкіри, виведе токсини з організму, поліпшить настрій і загальне самопочуття, сприяє схудненню і спалюванню жирів, зміцнить імунітет. Пити годувальниці потрібно стільки, скільки хочеться. В середньому, необхідно близько 2-2,5 л рідини в день.
8 Запечені яблука Якщо хочеться чогось солодкого, можна побалувати себе запеченими яблуками – смачно і дуже корисно. Ці плоди вважаються дієтичними через їх склад: вітаміни А, С, В1, В3, Е, Н, РР, К; пектин і харчові волокна допомагають поліпшити травлення і впоратися з запорами;
залізо збагачує кров гемоглобіном і не дає розвинутися анемії.
9 Тріска Містить безліч вітамінів і мікроелементів:
йод сприяє гармонійному інтелектуальному розвитку майбутнього малюка; вітамін РР допомагає роботі шлунково-кишкового тракту; завдяки великій кількості сірки, ця морська риба покращує стан шкіри, волосся і нігтів; омега-3 жирні кислоти нормалізують роботу серцево-судинної системи, роботу мозку; калій, кальцій і фосфор зміцнюють зуби і кістки; вітамін B12, селен і вітамін D захищають клітини кишечника від хімікатів і токсичних речовин, що містяться в оброблених харчових продуктах.
Дієтологи рекомендують вживати близько 350 г готового продукту на тиждень – це дві середні порції. Найкорисніше тріска, приготована на пару, тушкована або відварна.

КАРАПУЗ – ЗА ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ!